Tehnična podpora

Kontaktirajte nas in odgovorili bomo na vaša vprašanja.

POTREBUJETE POMOČ STROKOVNJAKA?

PROJEKTANTI/ ARHITEKTI/ APLIKATIVNE REŠITVE

+386 (0)41 544 610 janez.straziscar@fragmat.si

VAŠA VPRAŠANJA LAHKO POŠLJETE TUDI NA E-MAIL:

tehn.info@fragmat.si

Članki

Članki

Filter
20 zadetki

Toplotna izolacija iz EPS v sistemu kontaktne fasade

Sistem toplotno izolirane kontaktne fasade s tankoslojnim zaključnim slojem je danes najpogosteje uporabljen način za zagotavljanje energetske učinkovitosti stavb. V tujini ga poznajo kot ETICS (External Thermal Insulation Composite System) oz. WDVS (Wärmedämmverbundsystem). Zasnovan je bil na osnovi toplotne izolacije iz EPS – stiropora.

Bitumenske hidroizolacijske paste

Hidroizolacijo gradbene konstrukcije je mogoče narediti na različne aplikativne načine in z različnimi tipi tesnilnih materialov. Poleg klasične izvedbe z bitumenskimi trakovi, so v tujini vzporedno razvijali tudi premazne sisteme, ki se šele v zadnjih letih uveljavljajo tudi na našem tržišču. Fragmat v tem segmentu nudi tri izdelke: BITU PASTO, IZO PASTO, IZOFLEX PASTO.

Bitumenske hidroizolacije

Bitumen, ki se uporablja v proizvodnji bitumenskih hidroizolacijskih trakov, se pridobiva v procesu destilacije iz surove nafte.

Za izboljšanje fizikalnih lastnosti in doseganje ustrezne kakovosti končnih izdelkov ga je praviloma potrebno izboljšati z dodajanjem polimerov. Postopek izdelave hidroizolacijskih trakov se odvija v proizvodni liniji, kjer se nosilni vložek (stekleni voal, steklena tkanina ali poliestrski filc) impregnira in z obeh strani oblije z bitumensko maso, da nastane ustrezno debela obloga, ki jo je na koncu potrebno še površinsko zaščititi s tanko folijo ali mineralnim posipom. Zaradi odpornosti na vodo, soli, kisline, alkalije ter sposobnost prenašanja temperaturnih nihanj in kljubovanja vremenskim pojavom, so se bitumenski trakovi uveljavili kot pomemben hidroizolacijski material za tesnjenje vkopanih delov stavb, balkonov, teras, ravnih streh, ploščadi, mostov in viaduktov.

Zaščita pred hrupom

Učinkovit ukrep za preprečevanje širjenja udarnega hrupa v plavajočih podih je vgradnja sloja, ki velik del vibracij zaradi notranjega trenja spremeni v toploto in s tem zmanjša prenos na medetažno ploščo in naprej na nosilno konstrukcijo. Zelo dobro dušenje udarnega hrupa zagotavljajo mehansko obdelane (elastificirane) plošče iz stiropora EPS SILENT T.

Z akustičnimi oblogami sten in stropov rešujemo težave glede hrupa iz različnih virov, saj se z izboljšano absorpcijo zvoka zmanjša prestop hrupa v sosednje prostore po zraku in konstrukciji, zmanjša hrup obratovalne opreme ter odmevni hrup. Za ta namen se uporabljajo plošče iz mineralizirane lesne volne DRVOLIT AKUSTI DA ter plošče iz kamene volne s slojem lesne volne na eni ali obeh straneh – DRVOTERM DTO2 A2 oz. DRVOTERM DTO3 A2.

Možne izvedbe tlaka ob sanaciji tal zaradi poplav

V primeru, ko je zaradi poplav v sklopu sanacije smiselno odstraniti vse sloje tlaka v pritličju, imamo na voljo različne možnosti izvedbe.  V prispevku predlagamo tri, se pa lahko končna sanacija razlikuje od primera do primera, v odvisnosti od dejanskega stanja, razpoložljivega prostora, namena uporabe,…

Toplotna izolacija v naklonu

Zasnova stavbe z ravno streho omogoča najbolj optimalen izkoristek višine in volumna, zato se je uveljavila pri vseh tipih stavb, od industrijskih do stanovanjskih. Nagib, ki je nujen za odtekanje meteorne vode, učinkovito izvedemo s toplotno izolacijo v naklonu (EPS naklonske plošče).

Sistemske plošče za talno ogrevanje STIROTERMAL

Danes o prednostih talnega ogrevanja ni več potrebno izgubljati besed, saj je to najbolj razširjen sistem ogrevanja. Nabor sistemskih plošč Stirotermal, ki so pomemben element sistema, se je nenehno dopolnjeval. Pomembno vodilo pri tem je bilo, da plošče nudijo potrebno izolacijo, hkrati pa omogočajo kar najbolj enostavno in hitro vgradnjo cevi. Pomembno je tudi, da so plošče oblikovane tako, da zagotovijo čim večjo površino oblitja cevi z estrihom, kar omogoči boljši prenos toplote. Sistemske plošče iz skupine Stirotermal imajo vse navedene lastnosti. Vrhunske rešitve omogočajo prilagajanje različnim individualnim potrebam in posebnostim objekta za energetsko učinkovito ploskovno ogrevanje po meri sodobnega bivanja. Vse plošče Stirotermal so certificirane in imajo izjavo o lastnostih skladno s standardom EN 13163.

Zelenica na strehi

Zelene strehe so čedalje bolj priljubljene. Nekaj je k temu prispevala ekološka ozaveščenost, še več pa zakonske določbe, ki pri gradnji stavb predpisujejo ozelenitev ravnih streh. V Ljubljani to velja za večje stavbe, nekatere evropske države pa zahtevajo ozelenitev za vse novogradnje z ravnimi strehami.

Zaščita stavb pred radonom pri novogradnji in prenovi

Povečana koncentracija radioaktivnega plina radona v bivalnih prostorih predstavlja resno grožnjo za zdravje. Pri načrtovanju novogradnje ali temeljite obnove lahko tveganje z enostavnimi ukrepi znatno zmanjšamo.

To dosežemo s tesnilnim trakom, ki vsebuje kovinsko folijo (najpogosteje aluminij) ali polimerno folijo (npr. HDPE), neprepustno za radon. Za ta namen smo v podjetju FRAGMAT TIM razvili varilni trak RADON VAP AL P4.

Parna zapora v sestavi ravne strehe

S klasično toplotno izolirano ravno streho (toplo streho) rešujemo dva osnovna problema, toplotne izgube in tesnjenje stavbe. Za to sestavo je značilno, da se toplotna izolacija nahaja pod hidroizolacijo, v suhi coni. Vendar nastopi težava, če zanemarimo vpliv delovanja vodne pare.

Nazaj
    Naprej